Obserwujemy, że wielu producentów owoców, zwłaszcza jabłek, niezadowolonych z niskich cen surowca dla celów przetwórczych, poszukuje pomysłów na ich przetworzenie na bardziej atrakcyjne pod względem zyskowności produkty. Naszą odpowiedzią są propozycje dostosowanych do żądanej skali produkcji zestawów technologicznych umożliwiających wytwarzanie coraz bardziej popularnych tzw. wsadów owocowych, jabłek szarlotkowych, jabłek prażonych, przecierów, marmolad, dżemów, owoców w zalewie i podobnych wyrobów jako komponentów cukierniczych (i nie tylko, gdyż asortyment tych wyrobów może być skierowany także dla innych branż, w tym na detaliczny rynek konsumencki – z możliwością wyodrębnienia grupy wyrobów z kategorii żywności ekologicznej). 

Czytaj więcej...

obierane warzywaObróbka wstępna warzyw w zakładach gastronomicznych jest źródłem wielu kłopotów, a przy tym jest jednym z punktów krytycznych procesu technologicznego. Świeże warzywa wymagają choćby utrzymywanego w czystości miejsca na ich składowanie, także specjalnych warunków do tego, wyodrębnionego miejsca prowadzenia obróbki wstępnej – a są z kolei źródłem m.in. skażeń mikrobiologicznych, odpadów, ścieków z mycia i płukania, sporych nakładów pracy na ich przygotowanie. Rozwiązaniem jest stosowanie gotowych do wykorzystania półproduktów – takich jak choćby obrane już warzywa. Firma „TTM” (Biuro Technologiczno-Marketingowe „TTM” mgr inż. Sławomir Podgajny, 95-060 Brzeziny, ul. Konopnickiej 20, POLSKA, woj. łódzkie, tel./fax +48 46 8742813, tel. +48 60 1314947, www.ttm.pl, e-mail:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. ) od pewnego czasu oferuje naobierane warzywa3 bazie wykonywanych przez siebie maszyn i urządzeń kompletne instalacje do produkcji właśnie pakowanych próżniowo warzyw o przedłużonej nawet do wielu miesięcy trwałości, zapewniając nabywcom urządzeń wdrożenie technologiczne produkcji, projekt, montaż i uruchomienie instalacji. Ziemniaki przygotowane według oferowanej technologii wymagają w warunkach zakładu gastronomicznego w zasadzie tylko podgrzania (np. w kuchence mikrofalowej lub poprzez włożenie opakowania do wrzącej wody), by mogły być podane na talerzu jak świeżo ugotowane. To doskonała alternatywa ziemniaków odtwarzanych np. z puree (których smak i strukturę nie wszyscy akceptują). Jako produkt poddany podczas produkcji obróbce termicznej posiadają wielomiesięczną trwałość – ułatwione jest więc korzystanie z nich. Stosowanie tego typu wyrobów zupełnie eliminuje obróbkę wstępną warzyw. obierane warzywa2Firma „TTM” ostatnio zrealizowała mały zakład produkcji obieranych ziemniaków, buraków, marchwi na zamówienie litewskiego nabywcy – okazuje się bowiem, że istnieje tam już spore zapotrzebowanie na tą grupę wyrobów zarówno ze strony zakładów gastronomicznych, jak i rynku detalicznego.

ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY

Możemy pomóc w :

  • prawidłowym przeprowadzeniu procesów kwaszenia
  • zabezpieczeniu kwaszonych ogórków przed mięknięciem, gniciem, śluzowaceniem, gorzką zgnilizną, powstawaniem kożucha na powierzchni basenu (beczki) i pleśnieniem
  • utrzymaniu klarownej zalewy
  • konserwowaniu kwaszonek
  • przerywaniu procesu kwaszenia
  • zatrzymania "gazowania" pakowanych próżniowo kwaszonek
  • przeprowadzeniu błyskawicznego procesu kwaszenia w ciągu 48h
  • godzin i zatrzymania go w dowolnym punkcie na zadanym poziomie kwasowości
  • utrzymaniu wysokiej jędrności kwaszonych produktów
  • utrzymaniu żywej, nie ciemniejącej barwy kwaszonych ogórków i kapusty
  • wykonaniu lekko ukwaszonych surówek z dodatkami warzywnymi i przyprawami o długim okresie przechowywania z możliwością pakowania próżniowego w worki foliowe

UWAGA!  istnieje możliwość skutecznej interwencji w produkty kwaszące się, lub już ukwaszone